november 2023

Summer Holiday School 2023, volg hier de avonturen van Ante, Anton, Rhodé en Dan

Tijdens de Nederlandse wintermaanden is het hoogzomer in Kenia en ook daar kennen ze de grote zomervakantie. Van 6 november tot eind december is de school in principe dicht. Wij kennen dit als iets leuks, iets om naar uit te kijken, maar er is één groot verschil. Voor de meeste kinderen van Emy-land betekent het iets heel anders: Namelijk niet op vakantie, géén voedsel om te leren, géén voedsel om te leven en géén voedsel uit de Bijbel. Om deze reden is de "Summer Holiday School" in het leven geroepen, zodat de kinderen geen honger hebben en hun tijd zinnig kunnen invullen. Dit project wordt van 6 tot 30 november begeleid door het vaste team van teachers en Nederlandse vrijwilligers voor kinderen die daar behoefte aan hebben. (en dat zijn er heel veel!)

Tijdens deze Summer School worden er spelenderwijs lessen gegeven, worden er spelletjes gespeeld, worden er maaltijden bereid en uiteraard het woord van God gedeeld. 

Ante, Anton, Rhodé en Dan zullen hun opgespaarde vakantiedagen niet voor zichzelf benutten, maar zij zullen zich liefdevol inzetten voor de kinderen van Emy-land en de Summer Holiday School.
Op deze pagina stellen zij zich graag aan u voor. 

Mocht u door hun verhalen gegrepen worden? We zijn nog op zoek naar vrijwilligers voor de Summer Holiday School van volgens jaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij Emely via info@emyland.nl.


Maandag 6 november 2023
‘Summer Holiday School’ is van start gedaan! Ik, Ante, ben één van de vele vrijwilligers die de kinderen met veel liefde een maand lang gaat voorzien van activiteiten, medische zorgen, maaltijden en het woord van God.

Afgelopen donderdag heb ik alvast een groot feest mogen meemaken: ‘Graduation Day’. Wat een enthousiaste sfeer met al die stralende kinderen! Hét moment van de dag was toen ik mijn sponsorkindje Laurine en haar familie heb mogen ontmoeten. Zo ontroerend en mooi om te zien hoe dankbaar ze zijn!

Op de zomerschool starten we de dag met zijn allen samen uit dankbaarheid dat we de kans krijgen om hier naartoe te gaan. Zo kreeg ik de kans om de kinderen mee op te halen met de schoolbus. Deze kans liet ik uiteraard niet liggen! Hierna worden er per groep activiteiten georganiseerd, drinken we tussendoor porridge, komt de pastoor langs, lunchen we gezamenlijk,… Activiteiten van de dag: de ark van Noach bouwen met origami, armbandjes maken en loopspelletjes. Veel voldoening van die vrolijke snoetjes! Kinderen gelukkig? Ik gelukkig!

Lieve groeten, Anton & Ante

Donderdag 9 november 2023

Na een heerlijk ritje met de piki piki (motorbike), kom ik iedere dag op Emy-land aan. Alle kinderen staan klaar om tezamen aan de dag te beginnen, deze gehoorzaamheid en flinkheid verbazen me steeds. Verder begin ik me meer en meer ‘thuis’ te voelen bij de kinderen en het hele team. Elke dag nieuwe ervaringen en dingen om van te leren. 

De medische spullen zijn terug op orde gebracht, de kindjes worden verzorgd en het eten (lekkere koekjes) werd met liefde uitgedeeld en opgegeten. Naast de zorg vallen ook de actieve spelletjes erg in de smaak! Kleurrijke armbandjes worden gemaakt en de kleinste kinderen werden muzikanten. Ik kijk alvast uit naar de volgende dagen!

Lieve groeten, Anton & Ante


Maandag 13 november 2023

Vandaag was voor ons de eerste dag op Emy-land. De motorbikes stonden al vroeg in de ochtend klaar om ons op te pikken. Met de wind door onze haren reden we mee richting de school. Bepakt met twee rugzakken en twee tassen waren we praktisch een mobiele camping. Bij aankomst, na wat avontuurlijke wegen dankzij de regen van de vorige avond, werden we begroet door de leraren. De kinderen stroomden binnen, van groot tot klein. De laatste bus rolde in en zo waren alle leerlingen compleet. De ochtend begon met een warme introductie en welkomstlied aan ons, gevolgd door gebed, Bijbelverhaal en Christelijke liederen.

Rhodé nam Grade 7&8 onder haar hoede, terwijl Dan zich ontfermde over Grade 5&6. Het was even spannend, maar die spanning verdwijnt snel wanneer je de puurheid van de kinderen ziet. Rhodé deelde het verhaal van de Goede Herder, terwijl Dan het had over de Schepping en de dieren. Rhodé zong nog wat liederen en bracht wat woordzoekers mee. Om de sfeer luchtig te maken, deed ze zelfs een schaap na, wat resulteerde in een uitbarsting van schaterlachen in de klas. Spanning gebroken. Het thema van de Goede Herder zal nog verder worden uitgediept voor 7&8 in de VBS!

Dan ging creatief aan de slag met de kinderen, waar ze water en gips mengden om diertjes uit mallen tevoorschijn te toveren, om ze vervolgens te beschilderen. Het tweede deel van de ochtend bracht Rhodé naar Grade 2&3, een imposante groep van 105 kinderen. Ze had 73 oefenbladen voor veterstrikken bij zich en na een korte demonstratie wisten ze al snel hoe het moest! Dan ging ondertussen verder met Grade 5&6 om de gipsdieren te beschilderen. De ochtend vloog voorbij en we schoven aan bij de groep om samen te eten en te helpen met de maaltijden.

Zoveel indrukken op één dag, soms wisten we niet welk kindje eerst te helpen of een handje te geven, maar elk van deze kinderen is zó uniek. 💓

Op naar morgen! 💪🏽

Lieve groeten, Dan & Rhodé

Dinsdag 14 november 2023

Onder een blauwe lucht en stralende zon doorkruisten we Ukunda met onze vaste motorbike driver Omari tot in Emy-land. Elke dag opnieuw staan we versteld van de prachtige omgeving en cultuur! Super enthousiaste teacher Bryan startte de dag met de Bijbelverhaal van David en Goliath en werd vervolgd met het eerste gebed. Hierna was het onze beurt en begonnen we aan onze lessen en activiteiten. Voor Anton stond er eerst een poëzie uurtje op het programma. Hiervoor werd er een dierengedicht voorgebracht waarbij elk dier werd uitgebeeld. De kids leefden zich helemaal in! Hierna volgde nog een extra gedicht over God, die ze konden neerschijven in hun schoolboekje. We sloten af met in het Nederlands "hoofd-schouders-knie-en-teen". Waarna ik de Swahiliaanse versie van de kids leerde: "kitchwa-mabega-magoti-vidole". Bij Ante was het één en al ritme en dans geblazen. Ze zongen een dierenlied en er werden danspasjes aangeleerd. Het hoogtepunt was de stoelendans, heel fijn om ze zo te zien opgaan in het spel!

Na de porridge deed Anton nog wat sportactiviteiten en begon Ante nogmaals aan haar macramé armbandjes. Alle kids zijn zo fier op deze zelfgemaakte armband!
Het middagmaal is aangebroken! Dan & Anton assisteerden kok Sule waarna Rhodé & Ante de bordjes uitdeelden. De dag werd nog even opgeschrikt door een pijnlijke val van een leerling. Anton en Ante vergezelden haar samen met teacher Faith naar het ziekenhuis. Diagnose: een gebroken arm... maar gelukkig kan ze zo snel mogelijk genezen door de goede zorgen van Emy-land.

Nog een fijn extraatje vandaag: we maakten kennis met ons sponsorkindje Laurine! 

We eindigden de dag met een plons in het zwembad in New Maimuna, wat hadden we daar naar uitgekeken... Het was weer puffen vandaag! Morgen gaan we met z'n vieren een dagje pannenkoeken bakken!

Lieve groeten, Anton & Ante

Donderdag 16 november 2023

Vandaag was het weer een regenachtige dag in Ukunda. Het weer was zo slecht dat onze motortaxi het niet aandurfde om naar school te rijden. Begrijpelijk, gezien delen van de wegen onder water stonden, waardoor de goten langs de weg niet meer zichtbaar waren. Gelukkig zijn we met een taxi toch op Emy-land aangekomen, waar het ook behoorlijk nat was. Hoewel we een uurtje later waren dan normaal, waren we niet de enigen; velen hadden door het weer moeite om op school te komen.

De eerste les begon dan ook een half uurtje later. Samen met Grade 5&6 heb ik aan onze VBS-eindopdracht gewerkt: het vertellen en uitbeelden van een Bijbelverhaal. Dit oefenen we gedurende zes lessen om het verhaal en de uitbeelding volledig onder de knie te krijgen. Het Bijbelverhaal dat we behandelen gaat over de barmhartige Samaritaan, een gelijkenis gegeven door Jezus om te tonen wie je naaste is en hoe je die moet behandelen. We hebben het verhaal grondig doorgenomen en manieren bedacht om de eerste vijf Bijbelverzen uit te beelden.

Na de oefeningen ben ik met dezelfde klas gaan knutselen, waarbij we met klei en stokjes een huisje hebben gebouwd. Een perfecte bezigheid voor dit weer! De kinderen kregen de opdracht om met beperkte materialen een stevig huis te maken, wat niet altijd even makkelijk is. “Creatief zijn” was het motto.

Na het knutselen was het tijd voor lunch, gevolgd door gebed en een Bijbelverhaal over Jozua, waarna we genoten van Pilau, een typisch Keniaans gerecht. De kinderen kregen ook een lekkere banaan, mits ze hun bordje leeg hadden.

Op de terugweg reden we mee met de schoolbus, die de kinderen naar huis bracht. Aan het einde van de schoolbusroute stapten we over op een tuk tuk om de weg naar huis verder te zetten.

Groetjes, Dan Moerdijk

Vrijdag 17 november 2023

Kijk nou, hoe leuk én leerzaam. Mevrouw Roepert, de moeder van Emely, heeft tijdens haar bezoek enkele puzzels en een heus puzzeldoek meegenomen. De kinderen hadden geen flauw idee wat daarmee te doen, maar daar is vandaag verandering in gekomen. 

Maandag 20 november 2023

Vorige week vrijdag was een extreem regenachtige dag in het normaal zonnige Ukunda! Echter in de ochtend was het nog droog. Allereerst hielden we een Bijbelverhaal. Dan had de kleinsten, de playground en Grade 0, verteld over de Barmhartige Samaritaan, terwijl de lerares dit tegelijkertijd vertaalde naar het Swahili zodat ze het verhaal konden volgen. Daarna mochten ze een kleurplaat kleuren die te maken had met dit verhaal.

Rhodé vertelde in het begin van de ochtend over Johannes 8 vers 12; Jezus, het Licht van de wereld. Daarna moesten de kinderen Bijbelteksten opzoeken waarbij er ook over licht werd gesproken; en dat konden ze hoor! Bijbelkennis hebben de leerlingen van Emyland wel! Als tweede activiteit in de ochtend heeft Dan het spel zakdoekje leggen gespeeld met Grade 1&2. Dat vonden ze super leuk! Het was wel even passen en meten met meer dan 100 kinderen in deze groep, maar uiteindelijk ging de ene helft van de klas buiten het spel spelen en de andere helft binnen liedjes zingen. Halverwege draaiden we om!

Rhodé had als tweede activiteit armbandjes maken met Grade 7&8. Ze konden hier een armbandje maken met hun eigen naam, of vrolijk versierd met allerlei kralen! Dat gaf hele leuke resultaten. Na deze activiteiten was het tijd voor een lekker bord Ugali, echt iets typisch uit de Keniaanse keuken!

Op maandag, na een weekend van rust, begon er een nieuwe week van het vier weken durende VBS programma. De straten en het speelplein waren alweer aardig opgedroogd, dus dit gaf de jongens van de school de mogelijkheid om in de pauze weer een lekker potje voetbal te spelen! Voor ons begon de maandag weer met een eerste activiteit, een Bijbelverhaal! Dan vertelde aan Grade 5&6 over Saul en David in de grot, waar David een stuk van de mantel van Saul afsneed en Saul zijn leven spaarde. De kern van het verhaal: bestrijd kwaad niet met kwaad, vertrouw op God en neem het recht niet in eigen hand. God zal naar Zijn wil handelen. Daarna hebben we een quiz over dit verhaal gedaan. Rhodé vertelde over Jona in de vis en benadrukte dat je in je leven niet kunt wegrennen voor God. Hij ziet alles wat je doet. 

Dan had na de ochtendpauze spelletjes op het programma voor Grade 7&8. We deden onder andere Memory, Mikado en Score Pong! Degene die de meeste punten had verzameld in deze spellen kon zelfs een medaille winnen.

Rhodé heeft Grade 1&2 vermaakt met het kleien van diertjes en figuurtjes! Hier genoten de kinderen ontzettend van. 

Tot zover onze avonturen van de afgelopen twee lesdagen! De tijd vliegt voorbij. 

Tot snel,

Lieve groeten, Dan & Rhodé

Dinsdag 21 november 2023

Pannenkoekendag! Met z'n vieren begonnen we om 8.00u onder leiding van chefkok Sule aan onze pannenkoeken voor de kids en alle teachers. Ze zijn er gek op! Doordat we het vorige week al een keertje gedaan hadden, waren we vandaag nóg beter op elkaar ingespeeld en ging het van een leien dakje.

Net na de lunch vertrokken Dan en Rhodé met de schoolbus naar de tandarts met een deel van oudste kids. Alles ging prima! Anton en Ante bakten de laatste pannenkoeken en konden daarna nog even genieten van de Keniaanse zon en de prachtige witte stranden van Diani Beach. Morgen zijn de rollen omgedraaid!

Voor ons is het tevens de laatste week. De tijd vliegt hier. Maandag bezochten we ons sponsorkindje Laurine. De gastvrijheid en dankbaarheid van mama Veronica was hartverwarmend. Na een leuke kennismaking en babbel gaven we nog wat kleertjes, speelgoed, lekkers… Prachtig om het vrolijke snoetje te zien; daar doen we het voor! 

Klaar om onze laatste 3 dagen nog te knallen!

Lieve groeten, Anton & Ante

PS: interesse in een sponsorkindje? Niet twijfelen en contacteren maar!


Donderdag 23 november 2023

Beste lezers,

Wat een fijne twee dagen hebben we weer beleefd op Emy-land! Woensdag begon het ochtendprogramma met video-opnames. Samen met de kinderen namen we, klas voor klas, enkele video's op. Hierbij brachten de kinderen een hartelijke kerstgroet van de school aan de sponsoren en vrienden van Emy-land. Daarnaast werkten we aan een video ter promotie van de VBS van volgend jaar, in de hoop nieuwe vrijwilligers te mogen verwelkomen. Deze video's zullen binnenkort met jullie worden gedeeld! Het geeft een leuke impressie van onze tijd hier weer.

In het tweede deel van de ochtend verraste Rhodé de kinderen van Grade 3&4 met leuke spelletjes, terwijl Dan met Grade 7&8 het lied "Shine Jezus Shine" instudeerde. Hoewel de melodie eerst uitdagend was, slaagden de leerlingen er na een uur oefenen zo goed in dat we het lied tijdens de lunch voor de hele school konden zingen.

Eenmaal thuis hebben we erg gelachen. Een hele familie apen had zich verzameld in de tuin van onze accommodatie. Deze nieuwsgierige dieren waren totaal niet schuw en brachten een gezellig bezoek!

Vandaag keerden we terug naar onze normale lessen. Rhodé werkte aan het rollenspel van de Goede Herder met Grade 7&8, terwijl Dan zich richtte op de Mime (uitbeelden van een verhaal) van de Barmhartige Samaritaan met Grade 5&6. De leerlingen krijgen deze activiteiten steeds verder onder de knie, wat veelbelovend is voor de eindpresentatie op de laatste VBS-dag.

In de tweede helft van de ochtend genoten de jongste leerlingen, Playground en Grade 0, van flessenvoetbal met Rhodé. Dan knutselde samen met Grade 5&6 in het kader van een eerder verteld Bijbelverhaal over David en Saul een zwaard, het zwaard van David, met daarop een passende Bijbeltekst: Spreuken 16 vers 18. Hoogmoed had Saul overvallen en dat kwam hem duur te staan, God laat hoogmoedigheid niet ongestraft.

Voor de lunch deelden we de nieuwe gymtassen uit aan de kinderen, vergezeld met een nieuwe tube tandpasta. De blije gezichten van de kinderen bij het ontvangen van deze prachtige rode en blauwe tassen waren onbetaalbaar! Ze waren ontzettend trots. Na dit alles genoten we van een heerlijk bord Ugali. YUM!

Met lieve en warme groeten,

Dan & Rhodé Moerdijk

Zaterdag 25 november 2023

Wij zitten klaar op de luchthaven in Mombassa om zodadelijk terug naar België te vliegen. We blikken nog even terug op afgelopen week. 

Woensdag maakten we met zijn allen een leuke kerstgroet voor alle vrienden en sponsors van Emy-land. Daarnaast maakten we een promofilmpje om vrijwilligers warm te maken die volgende jaar de VBS willen ondersteunen (neem dus allen zeker een kijkje op de website of sociale media)! 😉 

Donderdag was het al onze laatste dag met de kids op Emy-land. We genoten extra hard van allerlei activiteiten en Bijbelverhalen. Samen met Guy en Lieve paste Ante ook medische en hygiënische zorgen toe bij de kinderen. Guy en Lieve behandelen de hoofdjes tegen schimmelinfecties en de voetjes voor jiggers al enkele jaren. 

Vrijdag koppelden we het afscheid aan een feestje, want we zijn gelukkig dat we deze kansen hebben gekregen. Zo hadden we vruchtensap en koekjes voor de kinderen. De teachers en het hele team mochten genieten van cake en ugali. Toen de kinderen afscheidsliederen begonnen te zingen, was het toch wel een moeilijk moment. We gaan ze missen! 

Wat hebben we enorm genoten van dit project. Wij hopen dat we goed hebben kunnen bijdragen aan Emy-land en zijn zelf ook een zeer leerrijke ervaring rijker! 

Kwaheri, Anton en Ante

27, 28 en 29 November 2023

Beste vrienden van Emy-land,

Dit is alweer het laatste bericht over de Vacation Bible School van dit jaar. De tijd is voorbijgevlogen en we hebben enorm genoten samen met de kinderen en leraren op Emy-land! Vorige week namen we afscheid van Ante en Anton, waarna we twee dagen op safari gingen. Een onvergetelijke ervaring in dit prachtige land, waar we de overweldigende natuur mochten verkennen.

Op maandag 27 november begonnen we aan de laatste week. Met onze vaste klassen (Grade 5&6 en Grade 7&8) hebben we gerepeteerd voor de performance die de kinderen op woensdag zouden presenteren, de laatste dag van de VBS. Rhode knutselde met Grade 1&2 ballonnen, en Dan deed buitenactiviteiten, waaronder Duck Duck Goose en Red Rover met Grade 5&6.
Op dinsdag 28 november kwam het einde steeds dichtbij. Om de kinderen te verwennen, bestelden we een koe voor de laatste dag! Chef Sule toverde deze levende koe op woensdag om tot een heerlijke beef pilau. De dinsdag omvatte ook de laatste repetitie voor de performances, sport met Grade 7&8 (flessenvoetbal) en een stoelendans met de allerjongsten.
Toen was de laatste schooldag aangebroken. We versierden de dininghal en sorteerden onze meegebrachte spullen. We hadden een prachtig afscheid, waarbij de hele school ons toezong, we enkele woorden toespraken en de performances van Grade 5&6 en Grade 7&8 voor de hele school toonden. Wat waren ze een groot succes dankzij de kids, wat waren we trots op onze klasjes!
Na het afscheid maakten de kinderen de klaslokalen grondig schoon i.v.m. de vakantie. En we genoten daarna van heerlijke beef pilau. Een groepsfoto volgde, en het vertrek was daar. Niet makkelijk, omdat we hier een nieuw thuis en een nieuwe familie hebben gevonden.

We zijn gaan houden van deze kinderen, van de jongste tot de oudste. Duidelijk is dat God hier werkt en dat Emy-land een prachtige plek is voor groei, leren, vriendschap en het horen van het evangelie. De toekomst van deze kinderen wordt niet alleen gevormd door onderwijs, maar ook door de liefde die ze ontvangen.
Toch hebben veel mensen hier te maken met  erbarmelijke omstandigheden op het gebied van gezondheid, leefomstandigheden en armoede. Gebed voor hun is hard nodig! Desondanks kunnen we veel leren van hun vertrouwen in de HEERE te midden van tegenslagen. Een rijkdom die niet te vergelijken is met aards fortuin.

Dank aan allen die onze blog hebben gevolgd. Mocht u/ jij ook overwegen om bij Emy-land te helpen, neem dan zeker contact op. Het was voor ons een onvergetelijke en rijke ervaring die we nooit zullen vergeten. 

Groetjes, Dan & Rhodé Moerdijk