mei 2023

Familie van Leest op Emyland; volg hier hun belevenissen.

Februari 2023

Steunt u de familie van Leest? Ook zij zetten zich in voor Emy-Land

Wij zijn Allart en Marnella van Leest, trotse ouders van onze dochter Nova.

Eind mei hopen wij voor 3 weken naar Kenia te gaan en ons in te gaan zetten voor het mooie project Emy-Land. We raakten in contact met Emely en werden enthousiast over dit project waar kansarme kinderen de mogelijkheid krijgen op onderwijs met als basis geloof, hoop en liefde! Deze kinderen krijgen onderwijs en eten op school en hebben daardoor de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en te groeien voor de toekomst die voor hun ligt.

Het besef dat wij zoveel hebben om dankbaar voor te zijn en dat kinderen in Kenia veel minder voorzieningen en mogelijkheden hebben, raakt ons. We zetten ons daarom met volle overtuiging in. Als gezin zijn wij ons aan het voorbereiden op deze reis. We kijken uit naar deze reis, waar we veel ervaringen zullen opdoen en herinneringen zullen maken.

Wilt u / wil jij ons helpen om een mooi bedrag op te halen voor dit mooie doel? Klik dan hier op deze link. Dit geld wordt gebruikt om het onderwijs in stand te houden en voor de maaltijden van de kinderen. Alvast heel erg bedankt! 

- We say yes to new adventures! -

Allart, Marnella & Nova

Volg hier de dagelijkse blog van de familie.

23 mei 2023

Onze eerste dag op Emy-Land. We werden hartelijk ontvangen op de school en samen met Peter hebben wij het rooster doorgenomen. Daarna zijn we de klassen langs gegaan en werden we toegezongen. Wat een warm welkom voor ons! We kregen een rondleiding en tijdens deze rondleiding werd er door veel kinderen lief gezwaaid en een high five gegeven. Na de koffie ging Marnella naar PP1, in de klas kregen de kinderen klei en werden er mooie creaties en cijfers gemaakt. Nova heeft even mee gekleid en ging daarna bij Allart kijken die de Engels les aan het voorbereiden was voor grade 6 en 8.

Het was even zoeken qua vormgeving van de computerles. Er waren 5 laptops en de kinderen werden in groepjes verdeeld. De kinderen hebben stap voor stap geleerd om een eigen mailadres aan te maken. . Ook hebben ze google Maps leren ontdekken, dit was een hele leuke ervaring voor de kinderen. Ondertussen werd Nova volop vermaakt door Sule.

Het was een dag met veel indrukken; wij verlieten de school met een lach op ons gezicht en maakte plannen in de auto voor de volgende dag. 

24 mei 2023

Vandaag startten we met de Nederlandse les in grade 2. We zongen daar eerst het lied van hoofd, schouders, knie en teen in het Engels en daarna in het Nederlands. Wat een plezier hadden we met elkaar, hoe sneller hoe leuker! Ook Nova deed mee en de ogen waar ook veel op haar gericht 😉 Op het bord hadden we een gezicht gemaakt en schreven daarbij de lichaamsdelen in het Nederlands. We oefenen deze en herhaalden dit, wat deed iedereen goed mee. Daarna gaven we deze les in grade 3. Hier zongen ze enthousiast mee met het lied en breidde we uit met meer woorden van het menselijk lichaam. De kinderen kregen een afbeelding op een A4tje zodat ze de lichaamsdelen in het Nederlands erbij konden schrijven. 

In de middag gaven we sportles. We deden een balspel dat een mix van handbal en eigen inbreng is. Door de verwachtte regenbui werden er 2 klassen samengevoegd.  Met hulp van de teachers werd het spel uitgelegd aan alle kinderen. We hebben een  veld uitgezet en maakte 2 vakken. In elk vak stonden pionnen met ballen erop en de tegenstanders moesten deze ballen eraf gooien. Het was echt opletten, achter de vakken stond ook een deel van de tegenstanders en het spel werd nog leuker toen er een tweede bal in het spel kwam. Wat was dit een geweldige middag. De teachers deden enthousiast mee en de kinderen kwamen na afloop vragen of we dit spel de volgende dag weer willen spelen. 

25 mei 2023

Vandaag startten we in de PP1 groep voor het repareren van de uniforms. De teachers checkten de uniformen en wij zochten bijpassende knopen. Nova hielp mee met het uitzoeken van de knopen. Allart leerde voor het eerst knopen aanzetten 😊 en ook de teacher van PP1 hielp mee. Daarna waren de kinderen van PP2 aan de beurt. Allart had een overleg over een aantal speeltoestellen, waar hoognodig onderhoud aan nodig is. Ondertussen ging Marnella door met het checken van de uniformen in de PG. De teacher liet haar groep zien en de platen voor de grammatica die ze gebruikt voor de kinderen. Nova heeft op de babygroep met blokken en poppen gespeeld. Toen de andere kinderen erbij kwamen, gaven ze speelgoed aan Nova en volgde haar wat ze er mee ging doen. Ook aan de uniformen in PG moesten er knopen aangezet worden. Er was een kindje die bij haar eigen uniform aan een knoop ging trekken, de teacher zag het ook en ze vertelde dat alle kinderen het heel interessant vonden om op het stoeltje te mogen zitten en te worden geholpen. Haha, ook waren er kinderen die de een knoop opendeden en net deden of er een knoop van af was.

Daarna nog even gespeeld met de kinderen op de groep en we hebben liedjes gezongen met elkaar. Wat was dit een gezellig moment! Toen was het tijd voor de lunch, we konden in de dinningroom bananen uit delen aan de kinderen die klaar waren met eten. Nova vond het leuk om hieraan mee te helpen en we kregen veel dankbare blikken.

In de middag zijn we met Sule naar een plaatselijk verfwinkel geweest om spullen te kopen voor het verven van diverse wanden. De wanden van class 8 staan voor morgen op het programma.

26 mei 2023

Vanmorgen was het Assembly. De kinderen zongen bij de vlaggen. Het was een heel speciaal moment, want deze dag kregen er per klas diverse kinderen een taak voor het hele jaar toegewezen (het lijkt op het vormen van een kabinet met verschillende lagen/verantwoordelijkheden erin). Zo leren ze al vroeg hun verantwoording te nemen/dragen.

Daarna startte Marnella in PP2. Bij binnenkomst waren de kinderen aan het zingen. Dit ging nog een poosje door, zodat wij er volop van mee konden genieten! Hierna kregen de kinderen schrijfles. Als ze klaar waren kwamen ze naar het bureau toe en keek de teacher en Marnella de schriftjes na. Zulke troste gezichtjes als ze het goed gedaan hadden!
Toen het tijd was om porridge te halen, gingen we buiten spelen met de kinderen. Nova kon geen genoeg krijgen van de glijbaan en als ze vieze handjes had werden die gelijk gewassen door de kinderen. Wat zorgen ze allemaal lief voor haar! We kregen volop knuffels en high fives!

Er konden voorbereidingen gedaan worden voor het verfwerk in de dinning room. Sule en Allart bekeken samen wat er gedaan kon worden. Ondertussen gingen Marnella en Nova in de keuken helpen met de afwas. Nova vond het geweldig om de bekers in de grote bakken met water te wassen.
Daarna zijn we met elkaar gaan klussen. De muren moesten geschuurd worden en de oude verfresten werden met een plamuurmes verwijderd. Nova hielp enthousiast mee en al snel kregen we hulp van veel kinderen. Wat een plezier hadden we met elkaar!

De tennistafel die aangeschaft is met een deel van de donaties was iets te hoog, daarom hebben Sule en Allart de poten iets ingekort zodat de tafel voldoet aan de richtlijnen voor tennistafels.

Onze eerste 'werkweek' zit erop. Wat een fijne eerste week hebben wij gehad met alle kinderen en teachers! Dankbaar voor deze ervaringen en wat mooi om te zien en te ervaren hoe dankbaar ze zijn voor alles! Dat maakt ons stil en blij tegelijk.

29-05-2023

We hebben genoten van ons vrije weekend en vandaag startten we met een energiek gevoel deze nieuwe dag. In het weekend dachten we nog aan de kinderen die nu thuis niets te eten krijgen. Zij krijgen de andere dagen alleen op school te eten. Dan besef je des te meer wat een voorrecht het is om elke dag te kunnen eten. 

Vanmorgen hebben we geholpen in de keuken. Eerst hebben we samen met Ruth de dinningroom schoongemaakt en alle tafels en banken klaargezet. Allart ging in de keuken helpen, hij heeft uien en tomaten gesneden voor het middageten. Marnella vulde de bekers met Porridge. Toen we in de keuken klaar waren gingen we naar Grade 1 voor het repareren van de uniformen. Allart en Nova gingen de bekers afwassen, ruim 400 stuks! Marnella heeft geholpen met het eten klaarzetten voor alle kinderen. Wat gaaf om te zien hoe alles bereid wordt in de grote pannen, welk systeem erin zit van het klaarzetten en de gemoedelijke sfeer in de keuken. Nova is hier ook graag te vinden.

De dokterskoffer die we mee hebben genomen haalden we tevoorschijn. Wat een plezier hadden de kinderen hiermee en Sule deed ook volop mee 😉. Na het eten hebben we geholpen met vegen van de dinningroom met een Keniaanse bezem. Voor Nova was er een kleine bezem; ze vond het erg leuk om te helpen.

In de middag gaf Allart computerles aan class 6. Het was even improviseren, want de wifi deed het onverwachts niet meer. Hij is gestart met de uitleg van Word. Er werd gekeken naar hoe je een verslag kan opbouwen, inhoudsopgave, titel en verschillende lettertype enz. Morgenmiddag staat o.a. de volgende computerles op het programma. Ondertussen werd Nova vermaakt door Metusalem. Ze hebben samen een poos gestempeld en getekend. Ze spreken elkaars taal niet, maar ze begrijpen elkaar snel genoeg. Ook hebben Marnella en Nova met een groepje kinderen geknutseld. Wat vonden ze het geweldig om te stempelen, te tekenen en stickers te plakken!

30-05-2023

Vandaag startten we met activiteiten met Mo. Hij zit in grade 1 en heeft het syndroom van Down. Toen we hem uit de klas gingen halen werden we eerst enthousiast toegezongen met een welkomstlied. De teacher vertelde dat activiteiten en 1 op 1 aandacht heel goed is voor Mo. We hebben gepuzzeld en met de activiteiten die wij mee hadden genomen heeft Mo geoefend met tellen. Nova deed gezellig mee en vond het heel leuk zo samen met Mo aan tafel. Daarna hebben we getekend, gestempeld en stickers geplakt. Toen hij ons later buiten zag kwam hij naar ons toe rennen om een high five te geven. Genieten is dat!! Ondertussen heeft Allart een plank gezaagd voor de nieuwe tafeltennistafel. Een grote groep kinderen stond om hem heen om dit allemaal te volgen. Waar wat valt te zien, wil je natuurlijk bij zijn 😊.

Allart heeft vandaag meegedraaid met het ringworm programma. De hoofden van de kinderen werden ingesmeerd met een bepaald middel tegen ringworm. Dit moest dan even intrekken en na een paar minuten werd hun hoofd weer gewassen.

Marnella is naar PP1 geweest. De kinderen waren met klei cijfers aan het maken en er werden allerlei liedjes gezongen over de gemaakte cijfers. Ze hadden vanmorgen woorden geschreven in hun schrift. Daarna hebben we deze schriftjes nagekeken. Wat leuk om zo weer mee te mogen draaien in deze klas.

In de middag heeft Allart een computerles gegeven aan grade 6. De leerlingen leerde o.a. hoe ze een afbeelding op google kunnen zoeken, deze daarna in Word kunnen zetten en dat je de afbeelding ook in of achter de tekst kunt plaatsen.

Daarna hebben we met elkaar en kijkje genomen op diverse websites, zodat de kinderen leren hoe ze iets kunnen opzoeken op google.

31-05-2023

Weer een nieuwe dag op Emy-Land! We zijn gestart met een Nederlandse les in Grade 4. Op het bord hadden we 2 vakken gemaakt, aan de ene kant schreven we Engelse woorden en de andere kant de Nederlandse woorden. We hebben dit eerst klassikaal geoefend. Daarna hebben we er een quiz van gemaakt. De klas werd in 4 groepen verdeeld. De Nederlandse woorden haalden we van het bord af en schreven we daarna in de mix weer op. De leerlingen konden toen per team het juiste Nederlandse woord bij het Engels woord schrijven. Wow! Wat een enthousiaste groepen, ze deden ontzettend hun best en waren super fanatiek!  Nadat de timer was afgelopen moest alle papieren ingeleverd worden en keken we na hoeveel punten elke groep had. Deze les draaide we daarna ook in Grade 5. Na de quiz oefende de teacher samen met de leerlingen nog de woorden. Nova was vandaag onze assistent in de klas en schreef en tekende van alles op het krijtbord.

Bij de klassen Grade 4 tot Grade 8 waren de leerlingen buiten aan het koken. Ze leerden hoe ze vuur moeten maken en het eten bereiden in groepen. Ook waren er een paar leerlingen aan het houthakken. Wat leuk om dit te zien en wat waardevol voor deze leerlingen om dit te leren op school, zodat ze dit ook eventueel thuis kunnen toepassen.

Tussen de middag hebben Marnella en Nova geholpen in de keuken met het eten uitdelen en afwassen. Er is elke dag weer genoeg te doen in de keuken. Daarna volgde de sportles en i.v.m. de regen werd deze vandaag in de dinningroom gegeven. Samen met Sule en een aantal leerlingen werd eerst alles klaargezet voor de les. We hadden nog even tijd voordat de les begon, Sule, Allart en Nova gingen alvast inspelen😉

Voor de sportles zijn er pakjes gesponsord, deze konden we goed gebruiken om de teams uit elkaar te houden. Eerst was Grade 4 aan de beurt en er werden teams gemaakt. Daarna hebben we een soort handbalspel gespeeld. Wat een enthousiasme was er weer van zowel de leerlingen als de teachers. Geweldig om hierin mee te spelen! Ook stonden er heel veel leerlingen buiten voor de ramen te kijken en aan te moedigen!

05-06-2023

We leren en ervaren elke week weer meer over Kenia. Gisteren waren we uitgenodigd in een Keniaans kerk. We werden hartelijk ontvangen en wat is het mooi om samen God te danken en te prijzen. God werkt in allerlei landen en culturen, geweldig om dit zo te mogen zien en te ervaren.

Vanmorgen zijn we voordat we naar school gingen eerst boodschappen gaan doen voor onze sponsorkindjes Miles en Mo. Deze 2 kinderen zitten op Emy-land. Afgelopen weekend heeft Ruth inkopen gedaan voor de kitchen, zoals: nieuwe borden, bekers, lepels, pannen, thermoskan etc. Dit was hard nodig en is gekocht met een gedeelte van ons sponsorgeld. Ook Sule heeft gereedschappen kunnen aanschaffen. Dit moest natuurlijk wel eerst even getest worden door de mannen! Daarna zijn we gestart met de voorbereidingen van het schilderwerk in de Dinningroom. We hebben de muur afgeplakt met tape en we zijn met Sule naar de Paintingshop geweest om primer te halen voor de muren.

Vanmiddag hadden wij een ontmoeting met de moeder van ons sponsorkindje Miles, fijn om zijn moeder te mogen ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting waren Nova en Miles heel lief naar elkaar aan het lachen! Voor deze moeder hadden we een tas met boodschappen en voor Miles een cadeautje. Wat een dankbaarheid straalde deze moeder en Miles uit. Na dit bezoek zijn we gestart met het aanbrengen van de primer op de muren. Nova wilde ook graag helpen en zij heeft met water en een kwast mooie tekeningen op de vloer gemaakt. We hopen morgen weer verder te gaan verven in de Dinningroom. Op de terugweg naar huis hebben we nog een bezoekje gebracht aan de moeder van Mo. Als je dan ziet in wat voor een omstandigheden deze mensen moeten leven, daar word je echt stil van.

06-06-2023

Vandaag kwam de Fundi op school. Hij ging de wipwap repareren en er werden nieuwe schommels geplaatst. Daarna werd alles voorzien van een nieuwe kleur verf!
Wij zijn verdergegaan met het verfwerk in de Dinningroom. Hierbij kregen we hulp van Metusalem. Tussen de middag viel de tuinman tegen de muur aan in slaap (tegen de zojuist geverfde groene muur 🙂). Nova ging ondertussen de stoeltjes intapen, zo konden de kinderen goed zitten zei ze. De kinderen keken wel even vreemd op voordat ze plaats namen 😊.

Onder het verven leerden wij een Keniaans lied van Sule en Metusalem; Jambo, jambo bwana klonk er de hele tijd in de dinningroom. Dit is een Keniaans welkomstlied en wordt op veel momenten gezongen. Ook leerlingen van de school deden enthousiast mee!07-06-2023

Met een dubbel gevoel reden wij vanmorgen naar school. Onze laatste dag op Emy-land is aangebroken. Vandaag is het feest op school, we bakten pannenkoeken en dat is echt een traktatie waar de kinderen enorm van genieten. Een hele klus om voor bijna 400 kinderen pannenkoeken te bakken! Nova wilde graag helpen en schepte het beslag in de pan. Tijdens het bakken werd er volop gezongen en zelfs de grote pannendeksels werden gebruikt als Djembe 🙂. Geweldig om te zien hoe de kinderen genoten van de pannenkoeken. De speeltoestellen waren klaar en de kinderen stonden in rijen voor de schommels. Ook zaten ze met een hele groep op de wipwap. Ze straalde aan alle kanten, wat een blijdschap en plezier! 

In de middag stond Goodbyes op het programma. De leerlingen zongen voor ons diverse liedjes, wat klonk dat mooi! We werden bedankt voor alles. Ook wij bedankte iedereen, alle leerlingen en de teachers voor deze geweldige tijd! Wat een ervaringen voor ons als gezin, dan besef je weer dat wat wij allemaal in Nederland hebben niet zo vanzelfsprekend is voor veel mensen. Iedereen is zo dankbaar en geniet zo van de dingen die ze krijgen, dat raakt ons enorm en dit nemen wij terug in ons hart naar huis. 

We vonden het geen gemakkelijk afscheid. Je in 3 weken zo verbonden te voelen met deze mensen en school hadden we van tevoren nooit gedacht. We werden uitgezwaaid en kregen nog een mooi aandenken mee, een boekje waar de teachers een persoonlijk stukje in hebben geschreven. We willen iedereen bedanken, de sponsors, organisatie en alle warmte en gastvrijheid die wij hebben mogen ervaren in Kenia. Emy-land zit in ons hart! 

Goodbyes, but you will always
be in our memories and we will
always treasure the memories
that we created with you!