oktober 2023

Jongerenreis 2023 - reist u met hen mee?

Het is zover! In december 2022 zijn de voorbereidingen voor deze jongerenreis naar Ukunda al gestart en met heel veel enthousiasme is Emely met 10 jongeren maandag 16 oktober 2023 vertrokken. Het is namelijk niet zomaar een reis; het is een avontuur waar jonge mensen kennismaken met Emyland Diani Christian School, met de Keniaanse cultuur, met je kunnen verplaatsen in kinderen die te maken hebben met armoede, met je inzetten voor een ander… Kortom, een reis die ze de rest van hun leven bij zal blijven.

In deze blog delen zij hun belevenissen en foto's zodat u een beetje met hen mee kunt reizen. 

Veel leesplezier! 

Dinsdag 17 oktober 2023

Myrthe: 
Broeders en zusters,

Gisterenmiddag om 14.30 uur zijn we vanuit Zierikzee vertrokken om te beginnen aan onze grote reis. Op Schiphol verliep alles prima en uiteindelijk waren we op tijd ingecheckt. We vlogen vanuit Amsterdam naar Nairobi, een reis van ongeveer 8 uur. Deze eerste vlucht verliep voorspoedig. In Nairobi moesten we overstappen op de vlucht naar Mombasa. We hadden maar een uurtje de tijd dus we moesten heel erg haasten. Gelukkig zat iedereen een uurtje later in het vliegtuig en zijn we dinsdagochtend om 10 uur geland in Mombasa. Hier stond al een bus voor ons klaar en werden onze koffers in no time het dak opgehesen. Toen begon de rit naar Ukunda, onze verblijfplaats. Onderweg keken we onze ogen uit. We zagen allemaal houten kraampjes en huizen van golfplaten. Het verkeer was chaotisch, overal reden auto's, tuktuks en geiten door elkaar. Het verschil met Nederland is erg groot.
Na anderhalf uur kwamen we bij onze huisjes aan. We verblijven per 2 in een huisje. Verder hebben we even afgekoeld in het zwembad en hebben we daarna wat gegeten. Nu duiken we lekker ons bed in en morgen hopen we fris en fruitig klaar te staan voor onze eerste dag op Emyland.

Woensdag 18 oktober 2023

Justine:
Hoi lieve lezers,

Na een lekkere lange nacht slapen, zijn we vanochtend uitgerust wakker geworden. We zijn gestart met een heerlijk ontbijtje en toen zijn we naar Emyland gegaan. De reis naar Emyland toe was al een hele belevenis. We gingen er heen met de piki piki, dat zijn motoren. We zaten met 3 man op de motor en onderweg keken we onze ogen uit :) Na ongeveer 20 minuten kwamen we aan op Emyland. Hier werden we bijzonder mooi verwelkomd. Alle kinderen stonden te wachten, zongen liederen en gooiden bloemblaadjes over ons heen. We voelden ons enorm welkom op de school! We hebben onze sponsorkindjes ontmoet en daarna hebben we wat Nederlandse lessen gegeven. Daarna hebben we nog wat spellen gespeeld met de 'slowlearners'. We hebben ook ondersteund in de keuken met afwassen en eten serveren. Onze eerste dag op Emyland was erg indrukwekkend!

Donderdag 19 oktober 2023

Annemiek:
Vandaag zijn we wederom op de motor naar Emyland gescheurd en het werd een heerlijk actieve dag. In de morgen geknutseld met de kids. We wilden eerst gaan verven, maar er was geen verf... Typisch Keniaans ? 🫣 We aten Cabbage als middageten. Dit met handen eten is iets nieuws voor ons. In de middag is het tijd voor sport en spel. Met 33 graden zijn we lekker snel opgewarmd. Koekhappen, tunneltikkertje, stoelendans, de kids vinden alles geweldig. Inmiddels hebben we een vaste eettent gevonden, waar we heerlijk kunnen eten. We sluiten de avond af met zingen, als groep en tot eer van Hem🙏🏼


Maandag 23 oktober 2023

Myrthe en Jente:
Beste allemaal,

Vandaag ging de nieuwe week van start op Emyland. Uiteraard zijn we weer met de "motorclub" naar school gereden en onderweg hebben we erg veel apen gezien!
Eenmaal aangekomen, hadden we een drukke planning: We begonnen met de weekopening, ofwel assembly genoemd. Alle leerlingen stonden op het “plein”, De vlaggen werden gehesen en het volkslied werd gezongen. Het is dus een officieel gebeuren. Verder zijn we vandaag aan de slag gegaan met allerlei activiteiten. We hebben verschillende soorten memories gemaakt van houten blokjes en we hebben de poort geschilderd. Ook hebben we ons bezig gehouden met het maken van een filmpje. Er zijn nog veel kinderen die een sponsor nodig hebben en we hebben gekozen om dit duidelijke te maken door middel van een filmpje. We hebben sommige kinderen Nederlandse woorden geleerd, zodat ze zelf ook iets konden zeggen in het filmpje. Het was ontzettend leuk om de kinderen Nederlandse woordjes te leren en ze hadden er ook echt plezier in.

Nadat de lunch was uitgedeeld en opgegeten maakten we de Dininghall schoon en was het alweer bijna tijd om te gaan. Annemieke & Corianne zijn ook nog met een paar kinderen naar de tandarts geweest. s’ Avonds zijn we na een snelle boodschap heerlijke kip bij Felix gaan eten. Tijdens het wachten op de kip lieten een paar meiden hun haar wassen bij een hele leuke salon. Na het eten zijn een paar mensen nog souvenirs gaan shoppen en toen was de dag helaas alweer voorbij.

We merken dat we elke dag steeds meer leren en hier zijn we heel erg dankbaar voor! Morgen hopen we weer op een mooie dag met nieuwe ervaringen. 

Tot morgen!

Dinsdag 24 oktober 2023

Goedendag allemaal,

Vandaag was een drukke dag. We hebben pannenkoeken gebakken voor alle 420 kinderen. Ook is aan alle kinderen weer porridge uitgedeeld. Vandaag hadden we als verrassing in elke beker porridge een pepernoot gedaan. Dit viel zeer in de smaak bij alle kinderen:). Daarnaast hebben we in kleine groepjes veters gestrikt. 2 van ons zijn mee geweest naar de dokter, omdat daar een kindje heen moest. 3 zijn er mee geweest naar de tandarts. Veel kinderen gaan niet of nauwelijks naar de tandarts dus dit is altijd een spannende gebeurtenis. Ook hebben we memorie gespeeld met de kinderen, wat zeer gewaardeerd werd. Ten slotte hebben we een actie opgezet om geld in te zamelen. Dit geld wilden we besteden aan tandenborstels en tandpasta. De actie sloeg goed aan en in no time hadden we ruim 2.000 euro bij elkaar! Allen hartelijk dank hiervoor.

Al met al een productieve dag gehad :). Op naar de volgende.

Groetjes, 

Woensdag 25 oktober 2023

Joanne:
Jambo lezers,

Vandaag was de laatste dag met de kinderen op Emyland, Alle kinderen waren aanwezig in de Dinninghal voor de prayer meeting, Ook een aantal ouders van de kinderen van Grade 8 waren aanwezig. Én de ouderraad. Een aantal leraren hield een toespraak en gaven de resultaten van de kinderen uit Grade 8 door. Ook werd er -samen met de hele school- door verschillende pastors voor hun gebeden. Mooi om te zien hoe er zo samen om wijsheid en rust gevraagd werd. 

Aan het einde hebben wij Bijbels uitgedeeld aan Grade 8 en aan iedereen een potlood en een tandenborstel met tandpasta. Om 14:00 uur zouden we de bingo hebben met al het personeel van Emyland, maar lekker op z’n Afrikaans... ze waren er pas om half 4. De bingo was erg geslaagd en daarna hebben we gezellig met zijn allen gegeten. We hadden vis, kip, ugali en frietjes en we zaten allemaal vol verbazing te kijken dat ze alleen maar ugali aten. Om dit uit te leggen vertelden ze ons dat frietjes voor hun een soort van toetje is. Na het eten zijn we wezen zwemmen met zijn allen. Niet iedereen durfde, maar een aantal konden er niet aan ontkomen en werden gewoon het water ingeduwd. Het was een geslaagde laatste dag! 

Bedankt voor het lezen.

Dinsdag 31 oktober 2023

Hallo allemaal

Het laatste weekend in Kenia is voorbij gevlogen. Zaterdagmiddag kwamen we terug van de safari en daarna hebben we nog even gerelaxt. Zondagochtend zijn we nog een keer naar de kerk geweest. Daar werd gepreekt uit Openbaring 22. Na de kerk hebben we vooral gerelaxt, geslapen en gezwommen. Om 12 uur 's nachts vertrokken we naar het vliegveld. Het afscheid van Emely en de werknemers was pittig. Om 04.20 vertrok onze eerste vlucht richting Nairobi. Uiteindelijk zijn we om 15.10 in Nederland aangekomen. We hadden onze bagage al snel gevonden en toen zijn we met elkaar naar de uitgang gelopen. Daar stonden familie en vrienden op ons te wachten met een spandoek en bloemen. We hebben nog even kort nagepraat, maar iedereen verlangde toch erg graag naar zijn eigen bed. We kijken terug op een bijzonder waardevolle en leerzame tijd in Kenia. 

We willen Gert Jan en Emely bedanken voor alles wat zij voor ons hebben gedaan❤️