oktober 2023

Loes laat haar man zien waar haar hart ligt: Emy-land!

Onze lieve Loes is weer op haar favoriete bestemming: Kenia!Al jaren geleden heeft zij haar hart verloren aan Emy-land. Vervolgens zet zij zich passievol in als vrijwilliger: ter plaatse én in Nederland als coördinator sponsoring.Voor het eerst is haar man Leen meegereisd en laat Loes vol trots zien waar zij al die tijd zo enthousiast over spreekt.  Volg in deze blog hun verhalen...

💖Een zeer warm welkom voor ons op Emy-land. Het is natuurlijk altijd een warm welkom, maar dit keer is het wel heel speciaal omdat Leen er ook bij is! Wat heerlijk om hier weer te zijn en om Leen te laten zien waar mijn hart ligt. Natuurlijk weet hij dat, maar nu ziet hij het ook met eigen ogen... en begrijpt hij het nog beter! Dus ook voor mijzelf was dit een extra speciaal moment! 💝
In velerlei opzichten! 🙏😘🙏

Vrijdag 29 september 2023

Feest! Vandaag was het sportdag op Emy-land! Omari kwam ons ophalen en samen gingen we op de motorbike richting Emy-land. Helaas voor de kids: het begon te regenen 🌧️. Dat zul je altijd zien. Na de porridge zouden ze aan de slag gaan, maar het regende nog steeds dus hebben we ons binnen maar vermaakt. Dat lukte best. Op een gegeven moment heb ik wat elastieken uitgedeeld en waagden sommige kinderen zich, onder t afdakje, naar buiten. Anderen speelden gewoon in de klas. Teacher Emely en teacher Faith hadden géén idee wat ze met dat stuk elastiek aan moesten (ze dachten dat het een springtouw was) maar de kinderen lieten wel even zien hoe je dat moest doen. 

Na de lunch zijn Leen en ik op bezoek geweest bij 2 meisjes die bij hun oma wonen. Uiteraard hebben we wat te eten meegenomen en cadeautjes voor "onze" kids. Het is altijd weer even slikken als je daar binnen komt. Je "westerse denken" even omzetten. Ook deze mensen zijn gelukkig en houden van elkaar! Maar wat leven wij in luxe, als je dit ziet! En zij zijn vol vertrouwen....God is good, all the time....all the time God is good!

Na het bezoek hebben we Omari gebeld voor 2 motorbikes; zo'n lange rit met z'n tweetjes, is voor ons toch niet zo fijn.

Het was voor ons een "rustige" dag.....maandag gaan we er tegen aan!

Maandag 2 oktober 2023

De zon scheen weer volop deze morgen. Het was druk met motorbikers en auto's, maar de tuctuc drivers waren in staking!  Ook hier rijzen de prijzen de pan uit!

Op Emyland aangekomen zijn we direct begonnen met foto's maken van de kinderen! Pp2 kon mooi voor de porridge. Porridge hoefde Leen en ik vandaag niet te eten (Leen had donderdag de test al goed doorstaan 😉) maar Ruth had voor ons chapati with eggs gemaakt! Heerlijk smaakte dat!  Na de pauze  Gr.1 op de foto gezet en daarna......lunchtime!! Na het eten ben ik met Sule op de motorbike naar Leila's bookshop geweest en heb wat gekleurd papier en lijm gekocht. Heel leuk om mee te knutselen en nog 2 Storybooks voor 2 meisjes en toen op de terugweg een voedselpakket voor hun vader Franklin, onze blinde vriend! Toen we bij hem aankwamen was hij druk bezig geweest om bezems te maken! Die verkoopt hij dan weer. We werden deze keer, heel luxe, met de auto naar huis gebracht! En dat was heerlijk! Morgen hopen we Gr. 2 en 3 op de foto te zetten en ik wil nog wat knutselen met de kinderen!

Volgende week gaan we verder met foto's maken want de kinderen die nog moeten hebben nu examen en dan moeten ze natuurlijk niet gestoord worden!

Dinsdag 3 oktober 2023

De zon scheen toen we opgehaald werden door Omari en Francis, maar we hebben toch onderweg wat spetters gevoeld. Gelukkig niet hard genoeg om een regenjas aan te doen... Toen we op Emyland aankwamen zijn we direct aan t werk gegaan. 2 Klassen moesten nog op de foto gezet worden, de anderen komen na het weekend! Zij hadden examens en dan kun je natuurlijk niet gestoord worden. Wat vinden sommige kinderen het spannend om op de foto te gaan. Waar de één breedlachend opstaat, houdt de ander zijn lippen stijf op elkaar! Spelen vindt bijna elk kind wel leuk!! En dan natuurlijk vooral buiten! Na de porridge nog een paar klassenfoto's gemaakt. Wat een feest als je "gek" mag doen als je op de foto gaat!! Dat is toch écht wel kinderen eigen hoor.

Na de lunch, rijst en red beens, zijn we naar vrienden gegaan en dan is er altijd weer die blijdschap omdat je elkaar na een jaar weer ziet! Daarna nog wat boodschapjes gedaan bij de Naivas en tegen 5 uur waren we weer "op honk". Blij, dankbaar en ook wel wat vermoeid. Morgen om 8 uur op Emyland zijn om het pannenkoeken bakken over te nemen van de koks.... Zij moeten tenslotte weer zorgen voor porridge en lunch!

Woensdag 4 oktober 2023

We moesten iets eerder naar school, omdat er veel, héél veel pannenkoeken gebakken moesten worden! Alles stond al klaar voor ons dus we konden gelijk aan de slag. Na bijna 2 uur gaven we het stokje, o'nee de koekenpan, even door aan Sule en Methusalem en namen wij een kopje koffie. Daarna snel weer naar de keuken om te bakken. Ik wilde ook Taabu wel even helpen met de afwas dus Methusalem verzekerde mij dat hij het bakken heel leuk vond en dat ik dat best mocht doen. Het krukje werd voor "Oma" neergezet hoor 😂 en hup... aan de slag. Niks geen vaatwasser gewoon bijna 400 mokken met de hand afwassen.... Gelukkig drogen ze vanzelf! Leen wilde ook nog wel even achter de koekenpan vandaan en ging de porridge uitdelen.

Tijdens de lunch van bruine bonen met mais kregen de jongste kinderen een halve pannenkoek en de oudere kinderen een hele. Na de lunch heeft Leen nog een klassenfoto gemaakt. En voor de kinderen van groep 3 was het een spannende dag. Zij deden examen in het Engels! Een stukje lezen, kijken of ze dat goed deden en vervolgens een gesprekje voeren in het Engels. Ga er maar aan staan!! Ik snap dat ze dat super spannend vonden.

Morgen is het Teachers day dus we hebben wat soda en cake besteld voor ze en voor de kinderen sinaasappels! "We celebrate teachers day!" zeiden ze, en geef ze eens ongelijk.
Dit was weer een heerlijk dagje op Emyland! Nog een ritje achter op de motorbike bij Omari en Francis, wat boodschapjes gedaan en thuisgekomen de beentjes omhoog en nagenieten!

Maandag 09 oktober 2023

Na een paar vrije dagen waren we vandaag weer heerlijk op school! Bij aankomst kon ik gelijk aan de bak. Ik had vorige week wat knutselspullen gekocht, want die hadden de teachers nodig. Ik dacht voor die week....😂🤣 fout gedacht dus! De teachers weten dat wij, vrijwilligers, graag knutselen met de kids. En zij vinden dat super leuk, maar doen dat niet zomaar, dus hebben ze keurig gewacht tot ik er weer was. Ze helpen dan graag mee! Even omschakelen voor mij maar een super leuke ochtend gehad!

Na de porridge heb ik Leen geholpen met nog 2 klassen op de foto te zetten! Wat een prachtige en lieve koppies staan er op. Zo gaaf! Na de lunch heeft Leen nog wat foto's gemaakt en kwam er nog een klas om te knutselen. Die hebben ook keihard gewerkt om er iets moois van te maken....en toen de schoolbus kwam, om 16.00 uur, waren ze allemaal klaar. Ben benieuwd waar deze mooie knutsels komen te hangen. Heerlijke vrije dagen hadden Leen en ik achter de rug, maar wat blijft het toch een feest om op Emyland te zijn. 

En ooohhh jaaaaa... vanmorgen werden er super sappige watermeloenen gebracht. Bedankt lieve sponsors, voor dit heerlijke verse fruit!! 

Woensdag 11 oktober 2023

Ja écht waar.....dit was alweer onze één na laatste dag. De dagen zijn omgevlogen! Vandaag zouden we foto's maken van de laatste 3 klassen, maar helaas, ze hadden hun sporttenue aan en dat is toch echt iets anders dan je schooluniform. Dus morgen nog een laatste kans. Dat gaat vast lukken! Zegt het spreekwoord niet "lest best" ;-) ? Nu hadden de laagste klassen geluk. Zij kregen hun presentje! 🥳Haha wat een gejoel en wat een blije koppies als je met een koffer de klas inkomt!😍 Voor de allerjongste meisjes had ik nog een poncho, die mijn moeder (93 jaar) gehaakt heeft + een armbandje en voor de jongens een autootje en een kneedballetje! Op naar Pp1 Een springtouw + klein eendje (meisjes) en kleurboekje en potloden voor de jongens! Pp2 zat ondertussen met spanning te wachten... Zij hadden inmiddels gejoel, gejuich en "thank you" gehoord dus die wisten wel hoe laat het was. Ze zaten keurig op hun bankjes te wachten tot zij hun doosje met kleurboekje, puntenslijper, kleurtjes en liniaaltje in handen kregen.

Lieve sponsors, al die blije gezichtjes, waren er ook dankzij jullie! Samen hadden Leen en ik het nooit kunnen doen! Dus namens de kinderen SUPER BEDANKT! 🖤❤💚

Voor Fatuma had ik ook een springtouw gekocht, maar er niet bij stil gestaan dat zij heel erg veel moeite heeft met lopen en dus niet kan springen. Dus ik zeg tegen haar: "Geef je tasje maar, jij krijgt iets anders van mij". Maar nee, zij wilde heel graag haar springtouw houden. Misschien voor een zusje; wie zal het zeggen? Later heb ik een armbandje om haar pols gedaan waar ze ook heel blij van werd. 💝

Ondertussen kwamen we tot de ontdekking dat de nieuwe glijbaan, die vanuit Nederland was gekomen, goed bevestigd was en vast in de grond stond. Poten gegoten in beton. Wat een pret hadden de kinderen! Dat hun billetjes wat hardhandig op de grond ploften kon ze niets schelen. Toch vonden de teachers het beter om even te wachten tot ze daar iets op gevonden handen. Dat komt vast goed.... creatief zijn ze wel!

Ook de presentjes bij gr.1 t/m 3 werden met vreugde ontvangen! Hier zaten sommige cadeautjes in zelf gehaakte of gebreide zakjes. Ook hier had ik hulp bij gekregen van lieve haak- en breimensen! Heerlijk vind ik het om te haken,  maar dit had ik nooit alleen gered dus lieve mensen.... Ook u HARTELIJK BEDANKT! 💖 Ze vonden het geweldig! Notitieboekjes met buigpotlood! Woggle worm en stuiterbal, elastiek en mini badeendje, klaparmband en stuiterbal... Prachtig vonden ze het! Ben benieuwd hoe de "groters"  het morgen doen! Maar ook dat komt goed!

We hebben nog wat filmpjes gemaakt van de kinderen en alle presentjes voor morgen klaargemaakt, zodat ik er nog maar een paar in een tasje hoef te doen en toen was het alweer 15.45 uur en was Omari er weer met een vriend. Zij brachten ons naar een restaurantje waar een vriend van ons vis had klaargemaakt met patatjes! Dat was écht heerlijk!! Toen nog boodschappen gedaan met Ruth voor......... ?? Dat vertel ik jullie morgen!

Donderdag 12 oktober 2023

Een afscheid met een lach en een traan.... wat hadden ze het leuk gedaan! Natuurlijk iets opgezegd en een lied gezongen: "Goodbye, goodbye, may God blessed you". En ik zelf nog even iets gezegd tegen de teachers, de staf en de kinderen. Daarna de laatste klas op de foto gezet, nog boekjes gekocht voor gr. 1, 2  en 3, de laatste cadeautjes uitgedeeld en na de lunch de juice en de koekjes gegeven aan de kinderen. De tassen met eten en een aardigheidheid voor de hele staf. Dat is altijd een feestje!

Wat vonden ze het leuk dat Leen erbij was en ik hoorde hem iets zeggen: "Volgend jaar 4 weken?" Nou, dat zou toch heerlijk zijn. Niet alles zo in 2 weken gepropt. Maar even stapje terug. We gaan het zien.
Zodra Omari en Francis ons kwamen ophalen was het écht voorbij. Voordat ik vertrok, wilde ik nog even langs een vriendin om Leen aan haar voor te stellen. En dat is gelukkig gelukt! Vervolgens echt richting New Maimuna; koffers ingepakt, hapje eten bij Leonardes en wachten tot de taxichauffeur ons komt halen! Wat hebben we het goed gehad; wat is het weer gezellig geweest!
Dank je wel Emy-land voor jullie gastvrijheid.... Till we meet again! 😘🖤❤💚😘