februari 2023

PZC: Duivelandse meiden gaan helpen...

bij een school in Kenia. "Het is letterlijk een wereld van verschil".

Diëlle Vane (18) uit Bruinisse en Rose Pieper (17) uit Oosterland vertrekken in oktober naar Kenia. Ze gaan helpen in Emy-land, een school waar arme kinderen worden opgevangen en les, voedsel en bijbels krijgen. ,,Spannend om uit je veilige omgeving weg te gaan.”

Emy-land, een school in het dorpje Kosovo naast Ukunda, is gesticht door Emely Geuze uit Nieuwerkerk. Tijdens een bezoek in 2014 aan het woud bij Ukunda werd haar aandacht getrokken door kinderstemmen uit een kleine, donkere en vochtige ruimte. Een klaslokaal waar veel kinderen les kregen van een juffrouw uit de plaatselijke kerk. Emely zette zich in om die situatie te verbeteren. Inmiddels wordt er in elf lokalen, door twaalf docenten onderwijs gegeven aan 375 kinderen. Verder is er nu een keuken, twee toiletgebouwen, schoolpleinen en een centrale ruimte.

Geuze organiseert ook jongerenreizen vanuit Nederland om naar haar school te gaan. "We kennen haar via social media en omdat ze bij ons in de buurt woont. Allebei waren we al heel lang van plan om naar Kenia te gaan" aldus Vane, die in het laatste jaar zit van de opleiding logistiek supervisor in Rotterdam. Daarnaast werkt ze bij De Bruine Speeltoestellen in Sirjansland. Pieper volgt de opleiding verpleegkundige en loopt stage bij Eilandzorg De Wieken in Zierikzee.

"Toen Emely contact met ons opnam over deze reis waren we allebei heel enthousiast. Beiden hebben we al een sponsorkindje op Emy-land, Rose en Liz. Door deze sponsoring kunnen de meiden naar school en krijgen ze elke dag te eten." Voordat de twee kunnen afreizen moeten ze veel regelen. Elk 1.000 euro aan eigen inbreng, waarvoor ze hard aan het inzamelen zijn en ook een Go-Fund-me-actie zijn begonnen. Ze moeten inentingen halen voor gele koorts, DTP en hepatitis A. Omdat beiden nog niet buiten Europese Unie zijn geweest wordt een paspoort aangevraagd en is een visum nodig. "Ook de eetgewoontes in Kenia zijn anders. Dat wordt straks veel pap, rijst en 's middags fruit eten. Met de kinderen mee-eten wordt wennen. Bestek kennen ze daar niet."

Elf jongeren nemen deel aan de jongerenreis in oktober. Het doel van hun Afrikaanse verblijf is om de kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen. "We gaan helpen in de keuken, bij het uitdelen van eten, sportmiddagen organiseren en de ouders van onze sponsorkindjes bezoeken. We hopen zo een klein verschil te kunnen maken. Via foto's op social media hebben we al een beetje beeld van hoe het daar is. Maar het is niet voor te stellen wat je daadwerkelijk aantreft. De cultuur is totaal niet te vergelijken met hier. We hopen een dagje mee te kunnen lopen in het ziekenhuis. Het wordt een leuk avontuur, ook wel spannend om uit je veilige omgeving weg te gaan. Je maakt een lange vliegreis mee. In Kenia is het niet perse onveilig. De school en verblijfplaats zijn goed bewaakt", vertellen Diëlle en Rose.

Stroopwafelactie

Om sponsorgeld binnen te harken verkopen ze later dit jaar de "beroemde" Vane-Cake van Diëlles moeder. De volledige winst gaat naar Emy-land. Er zijn plannen voor een stroopwafelactie. Rose: "Wie weet dat we in de zomer nog meer acties houden. Het sponsorgeld wordt gebruikt voor schoolboeken, schoolbankjes, fruit, pannenkoeken, bakken verf, pennen en andere schoolspullen. Die pannenkoeken zijn een echt feest voor de kinderen op Emy-land. Dat is echt een uitzondering voor ze. Er wordt op de Afrikaanse school een nieuwe eetruimte gebouwd en de kookpannen in de keuken zijn pas vervangen. Dat kost natuurlijk veel geld, evenals het dagelijks onderwijs en eten."

Vane en Pieper verblijven twee hele weken in Kenia en daar komen nog twee reisdagen bij. "Daarna komen we weer heerlijk terug naar het mooie Zeeland. De kans dat we blijven hangen, achten we nihil. Maar je weet maar nooit."

Kijk hier voor het artikel in de PZC van 13 februari 2023