juli 2023

Anna en Nadine zijn (weer) op Emy-land. Volg hier hun avonturen.


23 februari 2023

Beste lezers, 

Wij zijn Anna Sinke en Nadine Bekink, 21 jaar oud en wij hopen DV. juli 2023 voor 5 weken naar Kenia te gaan. Afgelopen oktober is Nadine ook voor 5 weken naar Kenia geweest. Zoals ze toen al schreef had ze het gevoel zeker nog een keer terug te moeten. Nadine had zulke enthousiaste verhalen, dat Anna dacht: “dit wil ik ook ervaren!”  Al snel werd de volgende reis gepland. 

We zitten allebei in het laatste jaar van de Pabo en volgen de deeltijdroute. Dat betekent dat Anna juf is van groep 3/4 en Nadine juf van groep 7. Daarom is het voor ons extra leuk om naar Emyland te gaan. Er is de mogelijkheid voor ons om les te geven en te leren van hun onderwijs. Wij kunnen iets delen van onze manier van lesgeven, zo leren we dus van elkaar. We kunnen niet wachten om de kinderen in onze klas mee te nemen in ons avontuur. Ook vinden we het goed om iets voor onze naaste te betekenen. God heeft ons zoveel gegeven, hoe mooi is het om daar iets van te kunnen delen met anderen. 

De kinderen en de staff waren afgelopen keer zo dankbaar voor alles wat ze kregen. Ook dit jaar hopen we weer sponsorgeld mee te nemen. Het geld willen we ophalen door verschillende acties. Denk dan aan presentaties, een concert waar we wat hopen te vertellen over Emyland en het verkopen van kaarten. Ook zijn we druk op zoek naar bedrijven die willen sponsoren. 

Wilt u onze reis volgen? Dat kan op Instagram: @our_journey_to_kenia

We houden u op de hoogte van verdere acties en onze tijd in Kenia. 

Lieve groet, 

Anna en Nadine

18 juli 2023

Maandagavond vlogen we vanuit Parijs naar Nairobi en van Nairobi naar Mombasa. Alles is heel goed gegaan! Wel moesten we wat uit 1 koffer halen, want die was iets te zwaar. We zijn opgehaald door een taxi. Omdat de werknemers van de ferry staakten, hebben we heel lang moeten wachten voordat we op de ferry mochten. Voor Anna is het de eerste keer Afrika. Ze heeft veel nieuwe indrukken op gedaan. De plaatjes uit een aardrijkskundeboek worden nu echt werkelijkheid. Voor Nadine is het de 2e keer Kenia. Het eerste wat haar gelijk opvalt is de typische geur van Kenia/Afrika. Het ruikt hier zo anders dan in Nederland. En alles wat we dan weer zien onderweg of bepaalde geuren roepen allemaal herinneringen van vorig jaar op.

Het was een lange reis van 24 uur en we zijn nu dan vooral ook heel erg moe. Dat wordt dus even goed bijslapen 😉 We kijken er erg naar uit en kunnen niet wachten om alle kinderen en staff (weer) te ontmoeten!

20 juli 2023

Gisteren hebben we een relax dagje gehad. Een dagje om even te acclimatiseren. Vandaag was dan eindelijk de dag. Vanmorgen om 7:30 stond de motorbike voor de poort. De weg naar Emy-land toe is al een hele belevenis. Er is zoveel te zien. Om 8:00 kwamen we aan op school. Nadine: "Het is zo leuk om de staff en de kinderen weer te zien. Ik had niet verwacht dat ze me nog zouden herkennen, maar ze wisten nog precies wie ik was en wat m’n naam was. Ook begonnen ze een liedje te zingen wat we vorig jaar hadden aangeleerd". Anna: "De staff en de kinderen zijn zo lief. Ik werd met open armen ontvangen, net of ze me al kenden".

We hebben ons rooster besproken. We hebben een rondleiding met uitleg gehad. Het scholensysteem is bijvoorbeeld veranderd. Daarna hebben we de porridge uitgedeeld. De lower grades bedanken je met een buiginkje, zo schattig! Daarna hebben we meegekeken met social studies in Grade 4. Ze leerden hoe ze moesten verven. Als lunch stond er ugali met kool op het menu. Vorig jaar schepten ze zoveel eten op ons bord en dit noemen ze mountains. Vandaag viel dit erg mee en schepten ze een “hill” op 😝 Het was erg lekker! Na het eten hebben we geholpen met de afwas. Iedere dag worden er zo een 500 bekers en 500 borden afgewassen. Harde werkers in de keuken!

‘s Middags hebben we meegedaan met de clubs. Alle kinderen mogen aan het begin van het jaar een club kiezen. Bijvoorbeeld: music-, pathfinders-, maths-, bible clubs enz. We hebben geleerd hoe we moeten marcheren. We zouden zeggen: kijk en geniet van ons gestuntel😆. Al met al was het een gave dag met veel indrukken. We kijken nu al uit naar morgen😊

21 juli 2023

Vandaag waren we weer op Emy-land. Toen we op school aankwamen waren de kinderen al hard aan het werk. Ze zijn bezig met een project en het leren wassen hoort daarbij. Het is goed dat ze dit nu al leren zodat ze dit thuis zelfstandig kunnen doen. Rond acht uur was het assembly. Dan worden de vlaggen gehesen en wordt het volkslied gezongen. Ook werden we welkom geheten en werden we naar voren geroepen om iets te zeggen. We stelden onszelf voor. Daarna was het prayermeeting. De kinderen zingen christelijke liederen en er wordt een Bijbelverhaal of een stuk uit de bijbel voorgelezen. Teacher Lydia nam ons mee naar Grade 4. Vorig jaar waren we veel in die klas te vinden en toen hebben we een lied aangeleerd. Dit lied kenden de kinderen nog uit hun hoofd en ze zongen het voor ons. Emely had het idee om de kinderen veters te leren strikken. Dit hebben we vandaag gedaan met pp1 (leeftijd 4/5). Tijdens de eerste break hebben we porridge op, dit is pap. De teachers vroegen aan ons of wij dit ook kennen in Nederland? Na goed nadenken kwamen we tot de conclusie dat Brinta erg op porridge lijkt. Ook hebben we nog gedanst met grade 5, een traditionele dans. In grade 8 hebben ze ansichtkaarten gemaakt. Tussen de middag hebben we pilao gegeten. Rijst met tomaat en aardappel. Na de lunch was het tijd voor de kinderen om hun klaslokaal schoon te maken. Ze zijn vroeg uit, omdat ze moeten voorbereiden voor de church morgen. Wij gingen met de schoolbus mee naar het huis van twee meisjes van school. Hun vader is blind. Wat kunnen we veel van hem leren. Hij zei: “ I can not see, but I am not blind. I have hope and see Jesus.” Zoals de kinderen vandaag zongen: Hij alleen is onze hoop.

24 juli 2023

Vandaag was het weer vroeg dag. Om 7:30 waren we op school, omdat het weer assembly was. Het was een een regenachtige dag. De kinderen konden niet buitenspelen en net zoals in NL hebben ze dan energie over. 

We begonnen in grade 6. Daar hebben we meegekeken met een Engelse les en daarna hebben we het hele repertoire van vorig jaar herhaald; I like the flowers, we can do the handjive, hoofd schouders knie en teen en nog verschillende spelletjes. Zo leuk om met de kinderen te zingen. 🥰 Daarna hebben we Grade 1 een liedje aangeleerd. Dit was iets lastiger dan gedacht. Ze zijn nog heel jong en erg beweeglijk 😅

Voor de lunch hebben we geholpen in de keuken. Tijdens de lunch hebben ze 🍉 (meloen) gegeten, wat we kunnen betalen van al het gesponsorde geld. Wat genieten de kinderen hiervan! Na de lunch zijn we verder gegaan met het veters strikken. Het liedje wat we in Grade 1 hebben aangeleerd, leerden we ook aan de kinderen van Grade 2. Dat ging een stuk beter! Als laatst hebben we Grade 7 een ‘postcard’ laten maken. In NL is het heel normaal om een kaartje te versturen. Hier zijn ze dat niet gewend en het is lastig om hen te laten begrijpen waarom we dat doen.🙈 Daarna waren we nog bij een teacher uitgenodigd. Dit was ook erg gezellig. We hebben weer genoten van vandaag.🥰

25 juli 2023

Vandaag waren we om 8 uur weer op Emy-land te vinden. In Grade 1 hebben we het vervolg van het liedje van gisteren aangeleerd. De kinderen waren weer erg enthousiast.😊 In Grade 5 en 6 hebben we Nederlandse les gegeven. We lieten foto’s van Nederland zien met bijvoorbeeld stamppot andijvie en stroopwafels. Er waren kinderen die dit nog van vorig jaar hadden onthouden. De kinderen kregen allemaal een stukje boterham met hagelslag en een dropje, typisch Nederlands natuurlijk😉. Ze hebben er van gesmuld! Ook leerden we de kinderen wat Nederlandse woorden en zinnen. Dit ging al heel goed alleen de ‘g’ blijft lastig.🙃 Ook de teachers hebben hier moeite mee en vinden het erg grappig klinken 🤣 Aan het einde van de dag keken we mee met een debat wat de kinderen met elkaar voerden. Dit deden ze zonder een teacher en we waren verbaasd hoe goed dat ging!

28 juli 2023

Gisteren waren we weer op Emy-land. We deden de Nederlandse les nu ook in Grade 4, 7 en 8. Dit betekent dat al de upper grades de hagelslag en drop hebben geproefd. 😋 Sommige kinderen vonden de drop een beetje naar tandpasta proeven. De hagelslag viel bij iedereen in de smaak! Grade 8 wist nog best wat Nederlandse woorden en zinnen van vorig jaar. ‘s middags hadden de kinderen clubs. De pathfinders en de scouts waren aan het marcheren en dat is altijd leuk om naar te kijken! Vandaag hebben we een dagje vrij, dus volgende week maandag kunnen jullie weer een verhaaltje verwachten!

31 juli 2023

Vandaag begon de dag met assembly. De vlaggen werden dus weer gehesen en het volkslied gezongen. Aan het begin van de ochtend gingen we naar Layla’s. Hier kun je allerlei spullen voor school kopen. Wij gingen aan de slag met iets maken voor de sponsors door de kinderen. Dat betekende dat we veel papier enz. hebben ingeslagen. De eerste kinderen hebben hun ‘fotolijstje’ al af. Enthousiast dat ze weer waren 🥰. Vooral de waterverf was een groot succes. De knuffeltjes die we hebben meegekregen vanuit Nederland hebben we aan de kleinste kinderen van de playgroup gegeven. Ze waren er helemaal blij mee😊.

De kinderen en teachers op school spreken steeds een beetje beter Nederlands😉. Ze willen het heel graag leren en proberen elke keer weer nieuwe woorden en zinnen te onthouden. We worden vaak begroet met ‘hoi’ en als weg gaan zeggen de kinderen en teachers ‘doei’.

1 augustus 2023

We gingen vandaag weer hard aan de slag met de ‘fotolijstjes’ voor de sponsors. De kinderen van Grade 4 hebben er allemaal iets prachtigs van gemaakt!
Vanochtend was Dr. Guy en zijn vrouw Lieve met hun team van Kenya Support uit België die het ringworm program uitvoeren en sponsoren. Ook werden er wonden verzorgd.
Verder was het vandaag boodschappen-dag. Zo werden er van het sponsorgeld sinaasappels gekocht en gegeten😋. Wat waren ze lekker zoet! Zo goed al die vitamines voor de kinderen. En voor in de keuken hebben we onder andere borden, glazen, schorten en prullenbakken gekocht van het sponsorgeld. We aten nog iets typisch Keniaans. Het was een soort gefrituurde aardappel met kruiden. We vonden het erg lekker! Aan het einde van de dag zijn we met een teacher naar het huis van een kind van school geweest. Ze lieten ons het huis zien dat wordt gebouwd. Het wordt gemaakt van hout, modder en bladeren en is mega stevig. Iets wat voor ons moeilijk voor te stellen is.

2 augustus 2023

Vandaag was weer een geweldige dag! We hebben al zo vaak tegen elkaar gezegd dat we echt nog niet weg willen. Gelukkig hebben we nog een paar dagen op Emy-land te gaan!
We gingen weer aan de slag met de ‘fotolijstjes’ van de sponsors. Voordat we weggaan willen we zo ver mogelijk komen. PP2 was vandaag aan de beurt. Het kost best veel tijd, dus we gaan er iets op verzinnen dat het sneller gaat. 🙃 Tussendoor mogen we ook wat wonden verzorgen van de kinderen.
Op school zijn ze nu bezig met examens. Eén van de teachers daagde ons uit om een wiskundetoets van Grade 8 te maken. En dat laten we ons natuurlijk geen 2 keer zeggen. Dit is te vergelijken met het niveau van de pabo rekentoets.

De staff was erg blij en dankbaar met de kleren die we hebben meegenomen uit Nederland. ‘s Middags gingen we voetballen. We begonnen erg fanatiek, maar na een uur was dat toch wat minder 😅. De bal raakte niet alleen onze voeten maar ook ons hoofd. 🤣 Bizar de conditie van de kinderen hier! Als je vraagt aan de kinderen of ze al moe zijn, krijg je als antwoord dat ze zeker niet moe zijn. De teacher zei ook: de kinderen hebben een mindset waarin moe zijn niet voorkomt, ze geven nooit op. Het is gewoon zo leuk om mee te doen met de kinderen en de teachers. 🤩 

Een jongen van school had even z’n broertje meegenomen. Wat een schatje 😍🥹 1 maand oud nog maar! Ook zijn ze begonnen met het installeren van de gordijnen in de dining hall.
Terwijl we op de moterbike wachtten, hebben wij leren tellen in Swahili en de kinderen in het Nederlands. Daarna nog naar de Navais (grote supermarkt) en toen was het alweer avond. We eten ‘s avonds rond 9 uur, erg laat voor ons doen.

4 augustus 2023

Vrijdag begon de dag met regen. De regenjassen die we hebben meegenomen, komen dus goed van pas😅. Omdat het regende werd de prayer meeting in de dining hall gehouden. Daarna zijn we gelijk begonnen met de ‘fotolijstjes’ voor de sponsors. Grade 8 was nu aan de beurt. Wat opviel is dat de kinderen niet zo goed wisten hoe ze bijvoorbeeld de waterverf moesten gebruiken. Dit komt doordat Grade 8 een klas is vanuit het oude scholensysteem. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld geen handvaardigheid gehad. Dat is bij het nieuwe schoolsysteem heel anders. We zien dat de kinderen nu veel praktische lessen krijgen. Ook kwam er een familie die we bleken te kennen. Ze kwamen wat spullen brengen. Erg leuk om hier in Kenia bekenden tegen te komen. Bij de lunch was er weer watermeloen voor iedereen. ‘s middags hebben we net zoals vorig jaar leren dansen van de kinderen. We maakten nog wat foto’s met de staff😉. Aan het einde van de middag gingen we met de schoolbus mee. We gingen op bezoek bij David, het sponsorkind van Nadine. We kregen thee en samosa’s. Dit is gemaakt van chapati meel en gevuld met groente en bonen. Het was erg gezellig om er weer te zijn! Op de foto staan nog wat spullen voor de playgroup die gekocht zijn van het sponsorgeld.

7 augustus 2023

Maandag zijn de kinderen weer hard bezig geweest met de ‘fotolijstjes’ voor de sponsors. Grade 6, 7 en PP2 hebben er nu ook allemaal één gemaakt. De gordijnen die gekocht zijn van het sponsorgeld hangen! Het maakt de dining hall gelijk een stukje gezelliger😊. De kinderen hebben na de lunch weer een heerlijk stukje 🍉 (meloen) gekregen. Elke keer genieten ze daar weer van! Ook arriveerden vandaag de tafeltjes die gesponsord zijn. Hoe leuk dat er nu tafeltjes in de lokalen staan met onze namen en anderen die er één gesponsord hebben.

23 augustus 2023

We zijn nu al weer een paar dagen in Nederland. Het is fijn om weer terug te zijn, maar we missen Kenia en Emy-land toch ook best wel 🥹 

Jullie hebben ons de afgelopen tijd kunnen volgen en we hopen dat jullie ervan hebben genoten en net als wij, de kinderen en de staff in jullie hart hebben gesloten. We willen de sponsors bedanken, jullie hebben bijgedragen aan de toekomst van deze kinderen. Nog steeds zijn er kinderen die wachten op een sponsor!

We kijken erop terug met een grote glimlach, wat hebben we het fijn gehad. Het is een beetje ons tweede thuis geworden. De staff is zo gezellig en de kinderen zo enthousiast.💗 Een aantal keer is er gevraagd of we weer terug komen en zeg nooit nooit. Dus wie weet tot volgend jaar! En zoals ze in Kenia zeggen; Bwana Asifiwe (praise the Lord), want alles is aan God te danken!

Lieve groet, Anna en Nadine